Az Orosz konyha ételeiről a KULTÚRA menüpontban is olvashatsz!
Itt pedig Orosz ételek receptjeit látod. Most könnyen az asztalra varázsolhatod Oroszország hangulatát! :) Hajrá!
Almasaláta recept
-
4 savanykás alma
-
1 hagyma
-
2 kemény tojás
-
50 g savanyított cékla
-
1 savanyú uborka
-
100 g sonka
-
3 szardella
-
Öntethez:
-
3 ek. majonéz
-
3 ek. tejföl
-
2 cl vodka
-
mustár
-
só, bors
-
citromlé
almákat kivájjuk úgy, hogy vékony fala maradjon, majd lelocsoljuk citromlével. Összevágott almahúst összekeverjük a reszelt hagymával, apróra vágott tojással, céklával, sonkával, szardellákkal és uborkával.
Öntethez a majonézt összekeverjük a tejszínnel, vodkával, mustárral, fűszerezzük, hozzáadjuk a salátaféléket, majd ezt az almákba töltjük. Lehűtve tálaljuk.
Batvinya-hideg orosz leves recept
-
150 g sóska
-
150 g spenót
-
150 g céklalevél
-
1 ek. reszelt torma
-
1,5 l kvász
-
fél citrom leve
-
1 nyers uborka
-
tárkony
-
petrezselyemzöld
-
snidling
-
kapor
-
só
Spenótot, sóskát és a céklalevelet összevágjuk, megsózzuk, kicsit állni hagyjuk, majd saját levében 20 percig pároljuk. Hozzáadjuk a reszelt tormát, és megdaráljuk. Hozzáöntjük a kvászt, ízesítjük kis citromlével, és beleteszünk egy nyert uborkát meghámozva, majd felforraljuk. Tányérokba vékony csíkokra vágott lazacot vagy más tengeri halat teszünk, és ráöntjük a jégbe hűtött levest.
Pelymenyi (húsos tészta)
Hozzávalók:
-
25-30 dkg liszt
-
25-30 dkg darált hús
-
1 fej vöröshagyma
-
só
-
bors
-
ecet
A darált húshoz reszelünk egy fej vöröshagymát, sózzuk, borsozzuk, ez lesz a töltelék. Tojás nélküli tésztát gyúrunk a lisztből és pár csepp (tényleg csak 1-2 csepp kell hozzá) ecettel megbolondított langyos vízzel. Tojás nem kell hozzá! Kinyújtjuk, és 6-7 cm átmérőjű köröket szaggatunk pogácsaszaggatóval, vagy az eredeti recept szerint vodkás pohárral. Ennek a közepére halmozzuk a darált húst. Ha kész, a tészta egyik felével betakarjuk a másikat úgy, hogy egy félhold legyen a végén a tésztából. Majd a "hold" két csücskét összenyomjuk. Az olaszoknak azt hiszem a raviollijuk hasonló, de hogy kié az eredeti ötlet, nem tudom. De hát olasz vagy orosz, nem mindegy?! Közben a sós fővő vízbe beleengedjük az orosz tésztánkat, ha a felszínre jönnek, szűrővel kikapjuk, és lecsepegtetjük. Nem mossuk át hideg vízzel jó magyar szokáshoz híven! Kis erőleves-tálkákba porciózzuk, kevés vajdarabkát teszünk rá, és egy pár ecetcseppel meglocsoljuk.
|